مفصل زانو یکی از بزرگ ترین مفاصل بدن است. مفصل زانو وظیفه تحمل وزن کلی بدن را بر روی پاها دارد برای همین درد مفصل زانو و آسیب های زانو یکی از شایع ترین مشکلات درد مفاصل است. با مشاهده علائم آسیب مفصل زانو برای تشخیص درد زانو و درمان آسیب های زانو بهتر است به بهترین پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. در این مقاله بیشتر درباره دلایل آسیب مفصل زانو، انواع آسیب مفصل زانو و … خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
دلایل آسیب مفصل زانو
یکی از سوالات شایعی که به خصوص برای افراد میانسال وجود دارد این سوال است که درد زانو نشانه چیست؟ دلایل آسیب مفصل زانو ناشی از آسیب های فیزیکی زانو، شکستگی زانو و … باشد. در ادامه چند مورد از دلایل آسیب به مفصل زانو را آورده ایم:
- پارگی مینیسک زانو
- آسیب فیزیکی به زانو
- شکستگی استخوان زانو
- التهاب تاندونیست زانو (بورسیت)
- کیست بیکر
- التهاب تاندون (تاندونیت)
- دررفتگی کشکک زانو
- انواع آرتروز
- تومورهای استخوانی
- سندروم درد پاتلوفمورال
- برخی فعالیت های ورزشی
- اضافه وزن
- افزایش سن
- و…
بیشتر بخوانید: جراحی آرتروسکوپی زانو
انواع آسیب مفصل زانو
یکی از مهم ترین انواع آسیب مفصل زانو ، شکستگی زانو می باشد. انواع شکستگی زانو وجود دارند که به دلایل مختلفی امکان دارد برای فرد اتفاق بیافتد. از جمله دلایل شکستگی زانو می توان ضربه، تصادفات، پرش، افتادن از ارتفاع و … را نام برد. در ادامه چند مورد از انواع شکستگی زانو را ذکر کرده ایم:
- شکستگی جزئی مفصلی (کوندیلار، Condylar)
- شکستگی خارج از مفصل (سوپراکوندیلار Supracondylar fracture)
- شکستگی کامل مفصل (اینترکوندیلار، Intercondylar fracture)
- شکستگی کشکک زانو (Patella fracture)
درمان دررفتگی زانو
در ررفتگی زانو امکان دارد بر اثر تصادف و ضربه اتفاق بیافتد. علائم دررفتگی زانو شامل تورم، درد زانو هنگام راه رفتن، تغییر شکل مفصل زانو، کاهش دامنه حرکت مفصل و … می شود. بهترین درمان دررفتگی زانو کمپرس سرد می باشد اما با توجه به شدت درد این درمان می تواند متفاوت باشد. اگر شدت درد و ضربه وارد شده کم باشد پزشک می تواند مفصل را جا بیاندازد اما در صورتی که مشکل حادتر باشد با فیزیوتراپی درمان خواهد شد.
علائم کشیدگی رباط زانو
نوع دیگر از آسیب های مفصل زانو مشکل کشیدگی رباط زانو می باشد. رباط زانو یک بافت لاستیکی شکل است که برای نگه داشتن مفاصل در سر جای خود بسیار مهم هستند. علت کشیدگی زانو می تواند مواردی مثل پرش و پیچ خوردگی زانو، آسیب ورزشی، ضربه و … باشد. علائم کشیدگی رباط زانو به صورت درد، ورم، کبودی، بی ثباتی زانو و … نمایان می شود. برای درمان کشیدگی زانو باید به زانو استراحت داده و از کمپرس سرد استفاده کنید. از بریس یا زانو بند طبی برای ثابت نگه داشتن مفصل کمک بگیرید. استفاده از مسکن ها نیز جهت تسکین درد موثر هستند. همچنین با مراجعه به پزشک متخصص و طبق تشخیص پزشک روش های درمانی فیزیوتراپی، لیزر درمانی، اوزون تراپی (Ozone therapy)، پی آر پی ( Platelet-Rich Plasma)، حرکت درمانی و … نیز درمانگر هستند.
علائم آسیب مینیسک زانو
مینیسک یک غضروف C شکل در زانو است. علت پارگی مینیسک می تواند شامل ضربه، پیچ خوردگی، فشار مستقیم، بلند کردن وزنه سنگین و … باشد. از علائم آسیب مینیسک زانو می توان قفل شدن زانو، کاهش دامنه حرکتی مفصل، صدا دادن مفصل زانو، بی ثباتی در مفصل و … را نام برد.
بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو
علائم پارگی رباط جانبی زانو
رباط جانبی زانو (Lateral Collateral Ligament (LCL) Tear) در قسمت بیرونی زانو قرار دارد. وظیفه ای که این مفصل به عهده دارد اتصال استخوان ساق پا به استخوان ران می باشد. رباط جانبی زانو از خم شدن بیش از حد زانو به سمت بیرون جلوگیری می کند. برای درمان پارگی رباط جانبی زانو از روش های فیزیوتراپی، استفاده از بریس و دارو کمک کننده هستند. در صورتی که با موارد ذکر شده مشکل پارگی رباط جانبی زانو حل نشد جراحی درمان آسیب زانو خواهد بود.
سوالات متداول
پارگی مینیسک زانو با روش های فیزیوتراپی، دارو و استراحت قابل درمان است. در صورتی که مشکل جدی تر باشد نیاز به جراحی زانو خواهد بود.
از آنجایی که آسیب های مینیسک زانو عموما به دلیل ضعف عضلات در این ناحیه اتفاق می افتد بنابراین در بین خانم ها این مشکل شایع تر می باشد.
صدا دادن زانو در سنین بالا و به خصوص بعد از یائسگی در خانم ها نگران کننده نیست اما در صورتی که این صدا همراه با درد و قفل شدن زانو باشد باید درباره مشکل را با پزشک متخصص مشورت کنید.
از شایع ترین آسیب های زانو در ورزشکاران مشکل آسیب رباط صلیبی، آسیب رباط کناری داخلی و آسیب رباط مفصل زانو می باشد. در صورتی که ورزشکاران پروتکل های ورزشی که به طور سالانه از مربیان دریافت می کنند را به صورت مستمر انجام دهند ریسک آسیب زانو را کاهش خواهند داد.
فرد درگیر زانو درد باید در نشستن و ایستادن ها با دقت و آرامش بیشتری حرکت کند. برای کاهش درد زانو فرد در حال که بر روی صندلی نشسته است پای خود را به مدت ۱۰ ثانیه صاف نگه داشته و مجدد به حالت قبل بازگرداند. با انجام این کار به تعداد ۲۰ بار در روز، درد زانو تا حد زیادی کنترل می شود.
برای مراقبت از مفصل زانو سن خاصی وجود ندارد. در تمامی سنین باید مراقبت های لازم جهت تقویت عضلات و کاهش درد زانو انجام شود. نشستن یا ایستادن به مدت زیاد مهم ترین عامل درد زانو می باشد. داشتن فعالیت بدنی مستمر برای کاهش درد و کاهش احتمال بروز مشکلات دررفتگی و پیچ خوردگی و … کمک کننده هستند.