ارتوپدی فنی به شاخه ای از علم پزشکی گفته می شود که مرتبط با طراحی و ساخت دستگاه های مصنوعی به نام ارتز می باشد. ارتز برای اصلاح ویژگی های عملکردی و ساختاری در فرد استفاده می شود. ابزارهای کمکی ارتوپدی فنی مانند عصا، بانداژ، آتل، کرست، کفشهای ارتوپدی، کفی طبی و … بخشی جداییناپذیر از درمان ناهنجاریها و اختلالات عملکرد سیستم حرکتی هستند. در ادامه این مقاله می خواهیم بیشتر به اصطلاحات ارتوپدی فنی، ویژگی ها و تجربیات متخصص ارتوپدی فنی و اینکه ارتوپدی فنی چیست بپردازیم. با ما همراه باشید.
ارتوپدی فنی
ارتوپدی فنی شاخه ای از علم پزشکی و ارتوپد می باشد که مربوط به ساخت دستگاه های مصنوعی برای بهبود اختلالات حرکتی و ساختاری می باشد که به این دستگاه های مصنوعی ارتز گفته می شود. پزشکان ارتوپدی فنی وظیفه تولید، مدیریت و تجویز ارتزها را دارند. وظیفه ارتزها شامل مواردی همچون ثابت نگه داشتن مفصل، محدود کردن حرکت و یا به عنوان یک دستگاه توانبخشی می باشد که بعد از باز کردن گچ برای کاهش فشار وزن بدن، کاهش درد و… مورد استفاده قرار می گیرد.
درمان با ارتوپدی فنی چگونه انجام می شود؟
هدف از ارتوپدی فنی بهبود حرکات بدن و اصلاح فرم نامناسب بدن می باشد از طرفی تلاش می کنیم که از بروز ناهنجاری های ارتوپدی جلوگیری کنیم. جنس ارتزها عموما از فیبر کربن، فلزات، ترموپلاستیک، اتیلن-وینیل استات و… می باشد. نحوه قرارگیری ارتز در قسمتی از بدن با استفاده از بریس، کولیس، آتل و … انجام می شود. پزشک متخصص در هنگام نصب این دستگاه ها باید دقت کافی را داشته باشد چرا که ارتز در طولانی مدت مورد استفاده قرار می گیرد و نباید به قسمت های آزاردهنده بیمار فشار وارد کند.
پدروتیکس چیست؟
پدروتیکس شاخه ای از علم ارتوپدی می باشد که بیشتر بر اندام های پایینی بدن و پاها متمرکز می باشد. پدوتزیست ها بر علائم آسیب مفصل زانو، مشکلات اندام های تحتانی و بیومکانیک آنها نظارت دارند. درمان در این بخش از شاخه ارتوپدی به صورت ساخت کفش طبی، کفی طبی و یا تغییر در طراحی کفش ها می باشد که بر بهبود عملکرد مفصل زانو و راه رفتن تاثیرگذار است.
جلسه درمان ارتوپدی فنی
در ابتدای جلسه درمانی با ارتوپدی فنی پزشک متخصص ارتوپدی با بیمار مشاوره انجام می دهد و نواحی آسیب دیده و تحت درمان را مورد بررسی قرار می دهد. در ادامه در صورت نیاز به بررسی بیشتر از دیگر متخصص کلینیک ارتوپدی از جمله فیزیوتراپیست ها کمک گرفته می شود. در حال حاضر برای اندازه گیری ارتز ها از برنامه های مدل سازی کامپیوتری مثل CAD و CAM استفاده می شود. پس از انجام اندازه گیری ها با همکاری ارتوپدی فنی و متخصص ارتوپد محصول نهایی تهیه و تولید می شود.
وظایف ارتوپد فنی
ارتوپد فنی وظیفه دارد تا برای بیمارانی که اختلالات ساختاری و حرکتی دارند دستگاه مناسب را تشخیص و عرضه دهد. در برخی موارد این دستگاه می تواند شامل دست مصنوعی و پای مصنوعی باشد و یا نیاز به کفی طبی برای رفع مشکلات حرکتی در راه رفتن باشد. برخی افراد به صورت مادرزادی دچار نقص عضو هستند که برای رفع مشکلات حرکتی این افراد و آسان شدن زندگی آنها ارتوپد فنی دستگاه هایی را تجویز و توصیه می کند. برای مطالعه بیشتر درباره تعویض مفصل زانو کلیک کنید. ارتوپد فنی برای کمک به افراد زیر می کوشد:
- بیمارانی که برای حرکت خود نیاز به تجهیزات کمکی دارند
- نوزادان و کودکان دچار نقص عضو مادرزادی
- افراد مسن به دلیل قطع عضو یا حوادث و …
- افرادی که مشکل پا یا مشکل حرکتی دارند
وظایف ارتوپد فنی شامل موارد زیر می شود:
- معاینه و ارزیابی نیاز بیمار
- ارزیابی بیومکانیکال
- اسکن دو بعدی و سه بعدی پا
- اندازه گیری آن بخش از بدن بیمار که باید عضو بر روی آن نصب گردد
- طراحی و ساخت دستگاه های ارتوپدی ارتز و پروتز
- انتخاب مواد مورد استفاده برای ساخت دستگاه ارتوپدی
- تنظیم، تعمیر و یا جایگزینی دستگاه های ارتوپدی
- مستندسازی سابقه در پرونده بیماران
بهترین مرکز ارتوپدی فنی در غرب تهران
کلینیک سپنتا آماده خدمت رسانی در زمینه خدمات ارتوپدی فنی در غرب تهران منطقه پونک می باشد. جهت ارتباط با مشاورین کلینیک سپنتا با شماره تلفن های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت مشاوره آنلاین با دکتر حبیب رشادی جراح و متخصص ارتوپدی و مفاصل می توانید از طریق ماوراطب به صورت آنلاین مشاوره داشته باشید.
سوالات متداول ارتوپدی فنی
ارتوپدی فنی زیر مجموعه ای از رشته های وابسته به پزشکی است که هدف از آن تولید ارتز و پروتز و آموزش بیمار برای استفاده از آنها است.
ارتز به منظور اصلاح و تقویت یک عضو بدن مورد استفاده قرار می گیرد و به طور معمول برای افرادی که در عملکرد خود دچار مشکل شده اند، مناسب هستند. اما پروتز در واقع یک اندام و عضوی از بدن می باشد که ارتوپد فنی به طور مصنوعی آن ها را خاص بیمار طراحی و می سازد. در واقع پروتز ها این امکان را برای فرد فراهم می کنند که عملکرد درست خود را در نبود اندام خود حفظ کنند.